Zoek
Verken strandstad Lerici, tussen Liguria en Toscana

 
{body}

Boven de stad torent een mooi kasteel uit. In dit gerestaureerde kasteel zit tegenwoordig een natuurhistorisch museum en een speelgoed museum. Bovenop het kasteel op de binnenplaats zit een leuk barretje waar je met een koffie of een ijsje mooi over de baai kan uitkijken.

Voorheen moest je flink trap lopen om in het kasteel te komen, maar sinds kort is er een hyper moderne glazen lift aangelegd die je moeiteloos omhoog zoeft.

Onderaan de rots waarop het kasteel staat ligt de haven van Lerici, waar de vissersboten aangemeerd liggen. Maar het haventje is ook de plek waar je motorbootjes kan huren en rondvaarten kan doen, of de watertaxi naar de Cinque Terre en Portovenere kan nemen. Rond de haven liggen eenpaar pleinen met restaurants. Deze zijn soms wel wat toeristisch. In de kleine straatjes die omhoog lopen vanaf de haven zitten een stuk leukere restaurantjes.

 

Leuke restaurants en winkeltjes in Lerici en omgeving

Op de weg vanaf de autostrada / Sarzana kom je in een bocht een wat oubollig uitziend restaurant tegen, genaamd "The Old Bridge". Echter dit is een van de meest authentieke restaurants in de omgeving. Vooral rond de "ore pranzo" zit het hier vol met locals die de typische gerechten van de Lunigiana eten. En die maken ze dan ook erg lekker klaar. Probeer de Testaroli of de Sgabei!

Een klein eindje verder, bij de rotonde zit een heel goede Gelateria. Beetje saai uiterlijk, maar het ijs is echt super! Hiernaast zit ook een handige pin automaat, en een fietsenwinkel waar je ook fietsen kan huren. En dat kan vooral in het weekend een uitkomst zijn als de parkeerplaatsen vol staan met Milanezen die een dagje aan zee komen doen.

In Lerici zit pizzeria La Gerla. Een eenvoudige pizzeria. Maar de pizza die de eigenaar Claudio Marchini bereidt is heerlijk. Mag ook wel, want hij is was in 2006 wereldkampioen pizzabakken!

Op de Via C. A. Fabbricotti in Bocca di Magra, aan de andere kant van het schiereiland ligt een bijzonder restaurant: Capannina Ciccio. Het hele restaurant staat en hangt vol met de meest uiteenlopende moderne kunst. Het terras is zelfs een heuse beeldentuin. 

Parkeren in Lerici

Het centrum van Lerici is autoluw. Of beter gezegd; een "Zona a traffico limitato". Dat houdt in dat je er met je Nederlandse kenteken, of Italiaanse huurauto direct een boete oploopt als je erin rijdt. Mooie cash cow voor de gemeente. 

Parkeren op een parkeerplaats buiten het stadje dus. En gelukkig is daar ook voor gezorgd. Aan de westkant van Lerici ligt een grote parkeerplaats waar je voor een redelijk bedrag per uur kan parkeren. Tenminste... als je vroeg genoeg aankomt. Het kan vreselijk druk zijn hier. Vooral in het weekensd als de Milanezen massaal naar Ligurië komen voor un weekend al mare. Dan moet je er toch echt om 9 uur al zijn om nog een plekkie te vinden.

Stranden en Bagni in Lerici, Tellaro en San Terenzo

Laten we in het westen beginnen, in het plaatsje San Terenzo. Dit is een klein dorpje aan de westkant van Lerici. Je kan bovenin het dorpje het beste parkeren en dan door de kleine straatjes naar beneden lopen. Naast het haventje is een redelijk zandstrand wat vooral voor de allerkleinsten een superplek is. Het water is namelijk lang ondiep.

Vlak voor Lerici zelf ligt het beste stuk zandstrand. Dit begint ongeveer bij Bagni Azzura (onderdeel van Hotel Venere Azzura) en loopt enkele honderden meters door. Ook hier is het lang ondiep dus de kinderen kunnen veilig spelen. Meestal is de zee erg rustig met weinig golfslag. Dan is het strand ook op zijn grootst. Soms als het op zee gestormd heeft kan het echter gebeuren dat er maar een paar meter strand over is, en er flinke golfslag staat.

Hiernaast ligt een groot privé strand. Dit mooie strand is enkel toegangkelijk voor de gasten van het Piccolo Hotel del Lido. En daar wil je ook echt wel eens logeren!

Voorbij Lerici zit het dorpje Tellaro. Hier heb je enkele kleine baaitjes waar je vaak een stuk rustiger naar zee kan. Eco Del Mare is een beachclub met een prachtig prive strand en een goed restaurant. Dit kost echter wel wat. Vanaf € 65 per persoon per dag in het hoogseizoen. Overnachten kan ook in dit bijzondere vakantiehuis, direct aan de zee!

Het strand bij Venere Azzura