Zoek
Italië in de herfst, Tips voor de herfstvakantie

In Nederland is het meestal na de zomervakantie snel afgelopen met het mooie weer. In Italië gaat het nog even door. Dus waarom zou je niet in de auto of vliegtuig springen en voor je herfstvakantie naar het zuiden afreizen?
 
{body}

Sagre

De herfst is natuurlijk het oogstseizoen. Vruchten, noten, paddestoelen, truffels, wild het is er allemaal. Maar ook de Vendemmia, de druivenoogst vindt nu plaats en de nieuwe wijn wordt daarna gemaakt. Om deze lokale oogst te vieren worden er overal in Italië feesten georganiseerd. In het noorden staan ze in het teken van truffels, polenta, wild zwijn, in het midden in het teken van artisjokken, fruit en wijn. In het zuiden natuurlijk in het teken van tomaten, aubergines en geitenkaas.

Het leuke van deze feesten is dat ze zich vooral op de lokale bevolking richten, maar dat buitenstaanders meer dan welkom zijn. Sterker nog, als je een kleine sagre bezoekt heb je kans dat je de enige buitenstaander bent, en dat iedereen met je wil praten, je van alle kanten wijntjes en lekkere dingen krijgt toegestopt. En misschien mag je aan het einde nog met de omatjes de tarantella dansen!

Mee helpen met de druivenoogst?

Bij enkele van onze favoriete agriturismi kan je meehelpen met de druiven te oogsten. Superleuk om te doen, al is het soms best zwaar werken! Gelukkig wordt dat harde werken beloond met heerlijke maaltijden aan lange tafels, samen met de familie en vrienden van de eigenaren. Heb je hier interesse in? Stuur ons een mailtje en we regelen het voor je!

Herfst in Piëmonte, een beetje zoals in Nederland maar dan veel leuker

Lange wandelingen door mistige heuvellandschappen, dat is dé manier om Piëmonte in de herfst te beleven. Onderweg kom je truffelzoekers tegen met hun speciale honden en herders die de schapen en geiten naar lager gelegen gebieden brengen. "s avonds heerlijk eten op een sagre of in één van de vele uitstekende restaurants. Dit is het seizoen van de witte truffel uit Alba, en natuurlijk ook voor de Barolo en Nebbiolo wijnen. Een must voor foodies is de Truffelbeurs, die ieder jaar in oktober plaats vindt in Alba en omgeving.

Nazomeren aan de Ligurische kust

Ligurië is vanaf Nederland super makkelijk te bereiken met de auto. Nog geen 1200 kilometer vanaf Utrecht en je zit aan het strand van Sori met een lekkere focaccia in de zon. Het mooie van deze regio is dat er een subtropisch micro klimaat heerst en het vaak nog tot ver in het najaar lekker warm is. En de zee is ook nog niet afgekoeld dus zelfs in oktober kan je nog heerlijk zwemmen. Ook in Ligurië zijn er veel dorpsfeesten en "Sagre". Sagre zijn feesten welke helemaal in het teken staan van een bepaald product. In Ligurië kom je veel sagre tegen in het oogstseizoen, zoals het Sagre del Vino in Vezzano Ligure.

In deze periode komen de walvissen en dolfijnen ook dichter bij de kust dan in de zomer. Je kan dan ook met bijvoorbeeld de Compagnia Golfo Paradiso een tocht maken om de walvissen te bezoeken. Een echte aanrader is om bij Villa de Nobili, één van onze favoriete agriturismi te logeren en met een privé zeilboot de walvissen te gaan kijken. 

Whalewatching in de herfstvakantie

Nog even echte zomer meepakken? Ga naar Sicilië of Sardinië

De zomer houdt het langst stand in het zuiden, dus pak het vliegtuig en vlieg naar Sicilië! vaak nog heerlijk weer tot ver in oktober. Ook op Sardinië is het vaak nog goed toeven. 

Leuke plek op Sicilië is Agriturismo Villa Cefalà, Op Sardinië zit je super bij Le Sabine di Isola Rossa

Stedentrips!

Herfst, dé tijd voor stedentrips

Nu de ergste warmte verdreven is zijn de Italiaanse steden een stuk fijner te bezoeken. Daarnaast zijn de grote ladingen toeristen ook weer verdwenen, en kan je veel beter genieten van de schoonheid van Venezia of de historie van Rome.Ook voor shoppers is het nu een perfecte tijd om door Milaan of Florence te struinen. Alle nieuwe collecties liggen in de winkels!

Onze favoriete steden om in de herfst te bezoeken zijn± Turijn, Venetiè, Ferrara, Bologna, Florence en Rome.