Terug

Pistoia, verrassende stad in het noordwesten van Toscane

Precies tussen de kust van Pisa en Florence ligt Pistoia. Een typisch landelijk Toscaans stadje. Bij lange na niet zo toeristisch als Florence, Luca of al die andere bekende Toscaanse plaatsen. Maar zeker de moeite waard er eens te gaan kijken!

De leukste restaurants en cafe's van Pistoia

De leukste restaurants vindt je rond het Piazza della Sala. Overdag is dit een heel leuke dagelijkse groentemarkt, maar aan het eind van de middag wordt de markt opgeruimd, en de terassen neergezet. Op tijd voor de Passegiata. Al snel zitten de terrasjes vol met mensen die aan het apéritief beginnen, om vervolgens in één van de restaurantjes lekker te eten. Je kan hier nauwelijks mis grijpen. Onze favoriet is La BotteGaia, die 2 terrassen heeft; één met uitzicht op de Duomo, en één op een hoekje van de markt.

Andere favorieten zijn Locanda del Capitano del popolo op de Via di Stracceria, en het vlees restaurant Bisteccatoscana op de Via Sant'Andrea.

Piazza della Sala

Kunst en Cultuur in Pistoia

In 2017 is Pistoia de Culturele hoofdstad van Italië. Dat geeft wel aan dat er veel te ontdekken valt. bijvoorbeeld het Ospedale del Ceppo (één van de oudste ziekenhuizen ter wereld, wat in gebruik was van 1277 tot 2013) en het acheologische spektakel onder het Ospedale: Dik 600 meter tunnels die ontstaan zijn door een ondergrondse rivier, en honderden jaren geleden versterkt en uitgebreid om Pistoia van water te voorzien. Momenteel wordt een groter deel van Pistoia Sotterranea ontsloten, zodat je in de nabije toekomst bijna 2 kilometer tunnels kan ontdekken!

Giostra del' Orso

Op 25 juli van ieder jaar vindt op het Piazza del Duomo het Giostra dell'Orso (steekspel van de beer) plaats. Dit is een middeleeuws steekspel met een gelukkig neppe beer. De hele dag staat Pistoia in het teken van optochten en voorstellingen tot de grande finale om 21 uur. Let wel, kaarten vantevoren kopen is wel handig, aangezien het altijd uitverkocht is.

Pistoia Blues

De hele maand juli staat Pistoia in het teken van de muziek. en denk niet alleen maar blues; in ieder denkbaar genre zijn er optredens, verspreid over de hele stad. Het programma staat op de officiele site. Naast het officiele programma organiseren andere clubs en organisaties ook kleinschaligere optredens en festivals.

Meer informatie over Pistoia en omgeving in dit boek of dit boek

Pistoia Blues

En wat is er dan in de omgeving van Pistoia wat je niet moet missen?

Daar gaan we:

  • De slagerij van Tiziano, enkele kilometers ten westen van Pistoia in Stazione Masotti is fantastisch. Niet het meest uitgebreide assortiment, maar wel super kwaliteit vlees. En Tiziano zelf is een beer van een vent, die de hele dag met grote messen en bijlen de mooiste stukken vlees voor je snijdt. Hier vlees halen is een belevenis!
  • ieder jaar organiseert het CGIL, zeg maar de FNV van Italië, een festival in de kasteel ruine van Serravalle Pistoiese. Een paar weken lang iedere dag sprekers en debatten, waarbij de dag wordt afgesloten met lekker eten in grote feesttenten en optredens in de kasteelruine. Als je bij Agriturismo I Pitti logeert kan je er te voet naartoe!
  • Parco di Pinocchio. Dit themapark in Collodi draait rond Pinokkio. Een beetje vergane glorie, maar heel grappig om een middagje door te brengen met de kinderen.
  • De termen van Montecatini en Monsummano zijn beroemd om hun heilzame water. 
  • De hangbrug van Mammiano is echt heel eng. tenminste, ik heb best wel hoogtevrees, en deze 200 meter lange "Ponte Sospeso" heeft een vloer van ijzeren roosters waardoor je dus heen kan kijken, en hij wiebelt behoorlijk. Hij hangt een kleine 50 meter boven de grond en diende ooit om mijnwerkers snel en makkelijk over de vallei heen te krijgen.
  • Lekker eten bij Relais la Belluccia, aan de SP 40
  • Forel vissen in de bergstroompjes boven Serravalle Pistoiese 

Vakantiehuizen en Agriturismo's in de omgeving

 
 

Boeken en reisgidsen


.(JavaScript must be enabled to view this email address) | Website door BuroDenG! | © 2016 Vakantiehuis-in-italie.nl | Legal