Terug

langs de Ligurische kust, via Camogli, Portofino en de Cinque Terre naar Porto Venere

De Italiaanse bloemenriviera is een heerlijk stukje Italië om te bezoeken. Mooie dorpen en steden, strandleven en ook culinair valt er van alles te ontdekken. In deze weblog nemen we je mee op een van de mooiste stukjes van Ligurië.

Tip!  Koop een goede reisgids en kaart!

Het haventje van Camogli

Camogli, het huis van de vrouwen

Een klein stadje, maar vol van historie. De vertaling van de naam van het dorp is "huis van de echtgenotes". Dat komt doordat alle mannen vroeger vooral zeeman waren. Vandaar ook alle verschillend gekleurde huizen; dan kon je makkelijker vanaf zee zien waar je huis was, en stond je niet naar de verkeerde te zwaaien.

Tegenwoordig is Camogli een toeristische hotspot, maar dan niet op een vervelende manier. Nagenoeg alle restaurants serveren behoorlijk eten, met veelal typische regionale gerechten. Het bakkertje aan de lungomare bakt een heel goede focaccia. De laatste jaren zijn de Chinezen wel erg in opkomst, en komen er steeds meer winkeltjes met Chinese eigenaren. 

Hotel Cenobi Dei Dogi

Dit is ons favoriete hotel in Camogli. Prachtige kamers op een unieke plek. Het is een mooie oude villa in een grote palmentuin. Met een fijn zwembad. Het restaurant heeft een prachtig uitzicht over de baai.

In de zomermaanden kan je onder de markthal, bij de haven rubberboten met buitenboordmotor huren. Erg leuk om eens te doen, en bijvoorbeeld naar San Fruttuoso te varen. Kost wel duur qua geld.

Meer info over Camogli? Lees dit boek.

Portofino, Santa Margherita en Rapallo

Rapallo

In Rapallo is het goed shoppen, al is het soms wat lastig parkeren. Er wordt veel gecontroleerd.

Santa Margherita Ligure

Dit kleine stadje kenmerkt zich vooral door de enorme jachthaven in de baai voor het stadje. Daarnaast zijn er een behoorlijk aantal restaurants. In een steegje met een trappetje naast pizzeria da Gennaro op het pleintje voor de jachthaven zit een heel leuk en lekker bakkertje verstopt. Als je daar wat lekkere dingen haalt kan je verder de heuvel op lopen, naar de Villa Durazzo: een mooie oude villa met een fantastische botanische tuin waar het goed picknicken is.

Portofino, hangout van de Jetset

Heel mooi, maar ook heel klein een heel duur. Leuk om eventjes heen te gaan en veel te veel te betalen voor een wijntje terwijl je de rich & famous bekijkt. Wij gaan meestal met de bus vanuit Santa Margherita, scheelt € 15/uur aan parkeergeld. Overnachten kan je heel goed in dit mooie hotel

De grote jachten waar dit havenstadje zo beroemd om is zie je overigens beter vanaf de weg náár Portofino. Als je ergens langs die weg parkeert kan je overigens fantastisch wandelen. Parkeer bijvoorbeeld bij Paraggi, halverwege Santa Margherita en Portofino, en loop over de paadjes de heuvels in. Je kan haast niet verdwalen en geniet overal van prachtige uitzichten.

Heerlijk zwemmen in Moneglia

Moneglia, kindvriendlijk badplaatsje vlakbij de Cinque Terre

Je kan op 2 manieren naar Moneglia toe met de auto. En beide manieren hebben hun eigen pluspunten. Ten eerste kan je de provinciale weg nemen welke bovenlangs de kust loopt. oneglia ligt in een dal, en de weg is een flink stuk hoger. Dit betekent een lange steile afdaling over een smal weggetje vol met haarspelden. Vergezichten galore!

De ander manier is door de tunnel te nemen. Vanuit Deiva Marina loopt er een smalle donkere voormalige spoortunnel naar Moneglia. Aan beide zijden van de tunnel staan stoplichten, omdat de tunnel eenrichtingsverkeer is. Soms moet je dus 20 minuten wachten voordat je erdoor kan. Maar de rit door de tunnel is wel heel speciaal. Ergens halverwege is hier nog een uitgang voor de camping die vlak langs de kustlijn ligt. 

Eenmaal in Moneglia kan je op de parkeerplaats boven op de zeemuur parkeren, of als je geluk hebt, in de schaduw van de palmbomen eronder op de Corso Libero Longhi. Iets verder doorrijden, en Moneglia centro volgen. Langs deze straat zitten een aantal aardige barretjes, restaurants en gelateria's. Iets verder het dorp in zijn meer winkels, nog best aardig shoppen!

Het strand van Moneglia is deels vrij, en deels attrezzata.De zee is redelijk rustig door de grote golfbrekers die langs het hele strand liggen. Helder water waar je scholen vissen tussen de bootjes door ziet zwemmen. Al met al een heerlijk strand plekje.

De Cinque Terre, uniek werelderfgoed

Je hebt vast wel van dit stukje kust gehoord. 5 mooie dorpjes die tegen de steile heuvels opgebouwd zijn. Ze hebben allemaal wel wat bijzonders, maar Vernazza is onze favoriet. Vooral omdat je er heel lekker kan zwemmen. Er is een klein zandstrand maar het lekkerst is het in de ingang van de haven. Kristalhelder water waar je vanaf de grote basaltblokken in kan duiken.

De Cinque Terre zijn niet met de auto toegankelijk. Je moet dan in de bergen boven de dorpen parkeren en een eind naar beneden lopen. Beter kies je voor de trein. Iedere 10 minuten stopt er een trein bij alle 5 stadjes. Zet je auto bijvoorbeeld in Chiavari in de parkeergarage en pak daar de trein. Kost 3x niks.

Een andere mogelijkheid is om de dorpjes met de boot te bezoeken. Vanuit La Spezia in het oosten, of Moneglia / Deiva Marina ten westen van de Cinque terre kan je met het "Consorzio Marittimo Turistico Cinque Terre Golfo dei Poeti" een mooie dagtocht maken. Je moet wel een beetje vlot ter been zijn, want de aanlegplaatsen in sommige dorpen is vooral met veel golfslag, avontuurlijk te noemen.

De restaurants, cafe's en andere winkeltjes in de Cinque Terre zijn vaak wel erg toeristisch. En helaas lijdt de kwaliteit van het eten daar soms ook onder. 

Portovenere

Vlak naast La Spezia ligt Portovenere. Een heel mooie ruine van een burcht met een prachtig kerkje. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht over de Golfo dei Poeti en het eiland Palmaria. De zeestraat tussen beiden is vaak een soort SAIL: prachtige jachten en grote schepen varen op en neer.

Natuurlijk is Portovenere heel toeristisch. We hebben echter wel een goeie tip voor een heerlijke snack: Op de Via Olivo, aan de zijkant van de haven ligt restaurant Pescatore. Ze bereiden heerlijke fritti misti, die je in een puntzak ook mee kan nemen en onder de bomen tegenover het restaurant kan oppeuzelen. Wij vonden vooral de fritto misto di verdure erg geslaagd!

Vakantiehuizen en Agriturismo's in de omgeving

Special!
Afbeelding van Agriturismo Villa de Nobili in Vezzano Ligure, Ligurië

Villa de Nobili

In Vezzano Ligure in Ligurië.
Vanaf: € 70

Dit Agriturismo bestaat uit een klein landgoed van ongeveer 7 hectare, voornamelijk beplant met olijf-,…

Meer info
 
 

Boeken en reisgidsen


.(JavaScript must be enabled to view this email address) | Website door BuroDenG! | © 2016 Vakantiehuis-in-italie.nl | Legal