Terug

Bologna, stad van Portici, torens en tortellini

Wij houden van Bologna. Een unieke stad, op meerdere manieren. Zomer of winter, Bologna is de perfecte stad!

Bologna ligt op een ideale locatie. Op de po vlakte, maar tegen de Appenijnen aan. En dan ook nog eens relatief dichtbij de middelandse zee. Bologna is een culinaire hotspot van de bovenste plank. Maar ook een studentenstad (de oudste universiteit van Italie ligt hier), een cultuurstad en een perfecte shopping stad: bijna 40 kilometer met overdekte stoepen, de zogenaamde portici.

Shoppen voor kleding en specialiteiten in Bologna

In het gebied ten zuiden en oosten van het Piazza Maggiore is het goed shoppen. Prada, Fendi en alle andere grote Italiaanse design merken hebben hier winkels. Daar kan je helemaal los.
Maar vlak daarnaast ligt een heel oud gebied met smalle steegjes en overdekte marktjes zoals de Mercato di Mezzo in de  Quadrilatero (middeleeuwse wijk) met allerhand speciaalzaakjes. Groente en fruit, op de mooiste manieren gestapeld, echt verse vis, slagers met het mooiste vlees, trippa en vleeswaren. 

Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan Tamburini. Deze oude delicatessenwinkel is een lust voor het oog, en de maag! Ze verkopen de beste parmezaanse kaas, parmaham en nog veel meer!

Paolo Atti & Figli (Via Caprarie) is een fantastische pasta speciaalzaak

Salumeria Simoni heeft de lekkerste mortadella en lokale worsten

Dante Zanetti is een kleine bakkerij die alle typisch Bolognese broodspecialiteiten en hartig gebak verkoopt

Majani is een fantastische chocoldade winkel op de Via de' Carbonesi 5

A. F. Tamburini, speciaalzaak in Bologna

Uit eten in Bologna

Eigenlijk kan je niet slecht eten in Bologna. Oh jawel, bij het Piazza Maggiore zit een McDonalds. Daar eet je wel slecht. Maar als je bij ongeveer alle andere restaurants binnen stapt eet je heerlijk.Een paar van onze favorieten:

Drogheria Della Rosa
Een beetje een mix van traditioneel Bolognees eten en zuidelijke smaken. Prachtige oude apotheek die is omgebouwd tot restaurant.  

Trattoria Dell'autotreno
Buurtrestaurant net buiten het centrum. Ziet er niet zo uit, maar je eet er heerlijk. De pasta wordt door de grootmoeder met de hand gemaakt. En ook niet duur! Via della Secchia 3

All'Osteria Bottega
Slow Food restaurant in een rustige straat. Super ingredienten uit de regio. Eet lekkere dingen zoals de baby duif of ravioli met eend. Via Santa Caterina 51

Al Pappagallo
Beroemd restaurant. Helemaal volgens de traditie bereide gerechten. Het lijkt wel alsof de tijd heeft stil gestaan in dit restaurant. Bijvoorbeeld als je de menukaart krijgt, en je bent een vrouw, staan er geen prijzen in.

Pasta Fresca Naldi op de Via dell PratelloPasta Fresca Naldi
Op de Via del Pratello zit dit kleine onooglijke zaakje. Ze maken er dagelijks verse tortellini met de hand. Koop een bakje als lunch!

In het gebied rond de Via del Pratello is het goed stappen. Dit is sinds jaar en dag de studentenwijk, en zit vol met cafe's, birreria's en leuke restaurantjes. De prijzen zijn over het algemeen niet zo hoog, maar het eten, drinken en de gezelligheid is groots!

Tarcaban Cafe, Quattro Quarti, Enoteca Del Montesino, Capra & Cavoli, Trattoria Fantoni, allemaal super!

Parken en markten in Bologna

De grootste markt van Bologna, de Mercato della Montagnola (eigenlijk mercato della Piazzola maar zo noemt niemand het) is iedere vrijdag en zaterdag geopend en er zijn doorgaans zo'n 400 kramen met van alles en nog wat. De markt vindt plaats aan de voet van het Parco Montagnola, waar het overigens fijn wandelen is.

In het zuiden van de stad liggen de Giardini Margherita. Dit is een groot park met veel waterpartijen. Deze zitten overigens vol met schildpadden, erg grappig om te zien. In het park worden veel events georganiseerd.

Het luikje in de via PiellaDe verstopte rivier van Bologna

Wist je dat de rivier de Aposa dwars door het centrum van Bologna loopt? Nee? nooit gezien? dat kan kloppen. De rivier is in de loop der jaren nagenoeg overla overbouwd met huizen. Echter, in de Via Piella zit er een raar venster in de muur, waardoor je een glimp op kan vangen van het Canale delle Moline, een zijtak van het Canale di Reno waar de Aposa in uitkomt.

Daarnaast is er een aantal jaar geleden een project gestart om de oude rivier te herontdekken. In kleine groepen kan je dit bezoeken, en dat is de moeite waard. Wel op tijd boeken, want het zit vaak al ver vantevoren volgeboekt.

Vakantiehuizen en Agriturismo's in de omgeving

 
 

Boeken en reisgidsen


.(JavaScript must be enabled to view this email address) | Website door BuroDenG! | © 2016 Vakantiehuis-in-italie.nl | Legal